Slider

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Video

Welat

Wêje

Pirtûk

Huner

Dîrok

Nûçe

» » Ziqquratên qedîm

Nivîs: Rûmet Med

Ziqqurat: Li herêmên Mezopotamyaya kevnar û Îranê ji aliyê Somer, Akad, Babîl û Asûrîyan ve ji bo perestin, zanist û merasiman hatine çêkirin. Zigguratên qedîm li gorî pîvanên endezyarîya erdhejê hatine avakirin û gelek ji van ji zêdetirî 6 hezar salan li ser piyan mane. 

Ziqqurata yekem di salên 4000an de (Berîya Zayînê) û ya dawî jî di sedsala 6ê de (B.Z) çêkirine ku Ziqurratên Akarkûf, Ura Spî, Koka Zanbîl, Mardûk, Perestgeha Spî (Uruk) û Tepe Sîalk jî têde heta niha bi tevanî 32 Ziqqurat hatine dîtin. 

Ziqqurat: Antik Mezopotamya ve İran bölgelerinde Sümerler, Akadlar, Babiller ve Asurlular tarafından ibadet, bilim ve seremoniler için inşa edilen yapılardır. Zigguratlar deprem mühendisliğine göre yapılmışlardır ve bir çoğu 6 bin yıldan fazladır ayakta durmaktadır.

İlk Ziqqurat 4000'li (Milattan Önce) yıllarda ve sonuncusu ise 6. Yüzyıl'da (M.Ö) yapılmıştır ve Akarkuf, Beyaz Ur, Koka Zanbil, Marduk, Beyaz Tapınak (Uruk) ve Tepe Sialk dahil olmak üzere şimdiye kadar toplam 32 Ziqqurat bulunmuştur. 



Çavkanî û wêne/Kaynak ve Fotoğraf: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ziggurat

https://onfotolife.com/ms/camera_sample_image?photo_id=217934231&camera_id=268&page=6&iso_min=0&iso_max=65535

http://www2.econ.iastate.edu/classes/econ355/Choi/sig.htm

https://tv.haberturk.com/tv/ozel-haber/video/sumerlerin-deprem-bulusu/95667

https://arkeofili.com/sumerlerin-dunyayi-degistiren-9-icadi/

***

"Ez xewna welatekî wisa dibînim; ku tu kes natirse bikeve li nav kolanên tarî, ku zordar zilmê li mirovan nakin, ku tu strî naçin lingên mirovên dimeşin.."

(Gotina mezinan a Someran. Bi texmînî: salên 2500, Beriya Zayînê)

Werger: #rûmetmed

"Karanlık sokaklara girmeye kimsenin korkmadığı, kabadayıların insanlara zulmetmediği, yürüyenlerin ayaklarına diken batmadığı, insanların aç uyumadığı bir ülke hayal ediyorum.."

(Sümer özdeyişi. Tahmini olarak Milattan Önce 2500lü yıllar.)*

«
Pêşve
Sonraki Kayıt
»
Paşve
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply