Sanat, estetik ve anlam yüklü yaratıcı özgünlüklerden oluşur. Ve her sanat eseri doğası gereği, az ya da çok bir estetik ile farklı anlam/lar yüklüdür ve eserlerin bir kısmı içerdiği formlardan kaynaklı derinlik olarak diğerlerinden ayrılır.
Estetik-anlam ilişkisi, sanatı var eden ve onlara özgünlük katan özelliklerdir. Sanat, kültürden ve hayatın diğer alanlarından beslenip gelişerek kendine yeni ve özgün bir yol bulur ve hayatın doğasında her canlı-cansız varlık gibi diyalektik olarak değişir-dönüşür.
Estetik ve anlam kişiden kişiye değişir ve özneldir. Şartlar ve koşullara bağlı olarak gelişip şekillenen algı ve bilinç seviyesi, sanatsal zevklerin oluşup gelişmesini ve biçimlenişini belirleyici olarak etkiler. Ve sanat, insanın hayata nereden baktığıyla yani algı-bilinci ile ilgili farklı anlamlar taşıyabilir. Büyük yönetmen Andrei Tarkovsky'nin dediği gibi "Her şey, insanın hayatının anlamını nerede bulduğuna bağlıdır.. "
Sanat eserleri doğası gereği farklı estetik ve anlam değerleri taşırlar. Bazen estetik ve anlam değeri düşük veya yüksek olan ya da yüksek görünen bir sanat eseri de renklerinde yanıltıcı olup gerçeği gizleyebilir. Bu, metalaşmanın farklı bir boyutta ilerlediği, ruhsuz ve durağan bir yaşamın kendini tekrar ettiği ve sanatın salt ticari bir nesne olarak görüldüğü, daha çok modern çağ-kapital dünyadaki halidir.
Yazı: Rûmet Med 20.09.2021
Hiç yorum yok: